
Tilstede: Lars, Rune, Glenn Andre, Andreas, Øyvind, Jan Inge, Raymond, Leon
Velkommen
Kveldens foredragsholder skulle være Audun Rikardsen. Dessverre ble han forhindret fra å komme. Derfor har Raymond på kort tid laget et program om det å lage fotobok.
Prosjekt Ånderdalen
Leon orienterte kort om invitasjonen til Sazza og å bidra i et fotoprosjekt for Ånderdalen. Vi har planlagt årsmøte 27.02., og legger det til Sazza den dagen. Etter årsmøtet vil Ingve Birkeland vise oss utstillingene og fortelle om behov for bildemateriale til informasjonsmateriell og et bokprosjekt.

Å lage fotobok
Raymond hadde med seg en mengde av sine egne fotobøker til inspirasjon og demonstrasjon. Han presenterte ideen om å lage fotobok for klubben, og at enkeltmedlemmer kan få laget sin egen bok med eget bildemateriale. Rune er den første ut i dette landskapet, og at vi kan sette av litt tid på medlemsmøtene framover til å bistå Rune i jobben med å sortere og sammenstille hans bilder.
Raymond ba oss om å bla gjennom ulike bøker, se på bildene, oppsettet, legge merke til rekkefølger og serier og enkeltbilder som sammen kan skape et helhetlig produkt. Prosessen med oppsett og rekkefølge på bilder; det å lage serier av bilder som kan fortelle ulike deler av ei historie, kuratering.
Dette ga de tilstedeværende en fin innsikt i og inspirasjon til å tenke/starte opp med eget bokprosjekt.

Medlemmenes bilder
Lars Helge viste bilder fra sine opphold i Ny Ålesund, der han vokste opp. Som voksen har han i mange år jobbet for og med forskere på tokt. På turer med bl.a. Norsk Polarinstitutt har han fått tilgang til flotte lokaliteter med hekkende fugler av ulike arter, og bilder av isbjørn, storkobbe, hvalross mm. Her fikk vi se gode bilder av de ulike artene og fine miljøskrildringer. Spennende også å høre Lars Helge sine historier om f.eks. møter med hvalross og isbjørn. Interessant foredrag med fint bildefølge gjennom en del av Norge som ikkje så mange får oppleve.

Glenn Andre tok oss gjennom hans reise som fotograf: Se verden gjennom mine øyne. Fra starten som fotograf av var det bilder av folk og dyr, etterhvert mer fokus på biler, urbane miljø. Glenn liker å eksperimentere med ulike lys i natur og i urbane miljø, og viste oss flere eksempler på det. Han har jobba mye med bilfoto og miljøskildringer fra bilrace og i veteranbil-miljø. Der fanger han fart og kjøring og bilmodeller, men like viktig er folkefesten og de gode vennskapene og miljøet i bilklubbene.
Bildekritikk
Leon viste noen bilder som tilnærming til et motiv og et tema. Ikke sjelden ser vi ikke det egentlige eller vesentligste delen av et motiv før vi kommer heim og ser bildene på skjermen. Hvordan kan vi klare å se rammen for bildet ellr det beste utsnittet av motivet/bildet før vi trykker på utløseren? Dette er i alle fall utfordrende når man tar bilder ute og med dyr eller folk i bevegelse.
Det ene var tilnærmingen til å fortelle historien om de gamle gjerdene, nedslitte og ødelagt, til tross for at de var satt opp med flid, nøyaktighet og godt håndverk. Det andre bildet handlet om valg av kameravinkel, utsnitt og bildebehandling av et landskap med bølger som bryter mot ei strand, og der det er brukt lang lukkertid.
Raymond viste bilder av sykler, ulike sykler i forskjellige farger og omgivelser. Hva slags historie forteller den fargerike, parkerte sykkelen ved brugelenderet? Sammenhengen objektet settes i, omgivelsene og bakgrunnen gir ulike assosiasjoner om hvem sykkelen tilhørte, hvilken historie som utspilte seg her, og samtidig: se hvordan formene omkring finnes igjen i objektet. Flere bilder av sykler i ulike bymiljø ble gjenstand for ivrig diskusjon om komposisjon, bruk av lys og former som speilte eller kompletterte hverandre.
Forsamlingen ga uttrykk for at denne programposten fungerer godt. Og så ble alle oppfordret til å ta med egne bilder til bildekritikken!
Konkurransen i januar
Tromsø fotoklubb var jury for konkurransen i januar, der tema var “Vinter kontrast”
Av 20 innsendte bidrag fikk følgende poeng som nr 1-5:

5 p: Dan Gschib: “Ekvilibrist“
4 p: Leon Johansson: “Gammelselja”
3 p: Leon Johansson: “Frosttåke og solglans i januar”
2 p: Jan Inge Karlsen: “Istindan“
1 p: Ragnhild Nilsen: “Harren “
Bildene med juryens kommentarer blir presentert på heimesida vår.
Konkurransen i februar har temaet “Personlig refleksjon”. Fristen for å sende inn bidrag er 15.02.
NB!! Vi vil nå ta i bruk NSFF sin modul for konkurranser, og bildene må sendes inn der. Det betinger medlemskap i klubben (som gir medlemskap i NSFF), og du finner innleveringa og konkurransen ved å logge deg inn på https://nsff.no/ og videre til “Mine sider”.
Konkurranseansvarlige i klubben fra og med februarkonkurransen er Leon Johansson og Linda J. Lande
7. Kommende aktiviteter
Første sammenkomst er årsmøtet 27.02. på Sazza
Neste medlemsmøte er mandag 03.03. i Smia. Går alt etter planen får vi et foredrag med fotografen Ola Røe
Møtet avslutta kl 22.15
Leon
Skrivar
Comments